Vzpomínejte společně na chvíle příjemné, dobrodružné i docela obyčejné. Zlepšuje to náladu.

Může cestování do minulosti vůbec zlepšovat náladu? Jde společně vzpomínat a prohlížet si fotky v době, kdy není snadné či bezpečné se potkat osobně? A proč je i vzpomínání tréninkem pro mozek? Pojďme se na to společně podívat…

Celý příspěvek

Dělání, dělání, to nám mozek zachrání…

5 tipů pro mozek v pohodě

V Deníku N jsem četla zajímavý rozhovor se Zdeňkem Svěrákem. Jedna z otázek směřovala k tomu, jak se vypořádává se současnou situací kolem koronaviru. Svým věkem totiž spadá do nejohroženější skupiny, tedy mezi seniory. Jeho recept je v písničce Dělání, dělání, všechny smutky zahání… Znáte ji, viďte… Je to jedna z mých oblíbených a musím říci, že já mám v této době stejný přístup.

Co se totiž děje s naší psychikou a mozkem, když se usadíme k televizi a necháme na sebe proudit

Celý příspěvek

„Nechte mě chvilku… Já si to rozmyslím!“

Takové je motto metody prof. Feuersteina a v této rozvířené době získává na váze. Přesně v duchu metody přechází z papíru do našeho života.
Stejně tak se v těchto dnech více než kdy jindy ukazuje, jak důležité je umět změnit své plány, nastavit nové strategie, hledat nové cesty. Také dělat různá rozhodnutí a některá i s nejistotou, zda budou správná. Chce to svůj čas a oči i mysl otevřené.

Celý příspěvek

Magdin návrat do běžného života

Magda (25 let) měla na konci ledna nehodu na lyžích, při které si zranila hlavu. Když jsme se po jejím propuštění z nemocnice viděly poprvé, bylo pro ni velmi náročné zapamatovat si i tři předměty položené na stole před ní. Těžké pro ni bylo orientovat se v běžném denním režimu a i krátká desetiminutová procházka pro ni byla vysilující. Celý příspěvek

Učení nemusí být mučení

Prázdniny jsou za námi a s novým školním rokem přichází nové školní výzvy. Nejeden rodič si před koncem srpna povzdechl, že už je to tu zas. Škola, testy, písemky a zkoušení. Dějepis, zeměpis, přírodopis, jazyky a s nimi hromada letopočtů, pojmů, slovíček. Když si to takto napíšeme jako seznam, vypadá to docela strašidelně… Ale být to tak určitě nemusí. Celý příspěvek

Sedm tipů pro stáří (a paměť) v pohodě

Stáří nebývá v našich zeměpisných šířkách vnímáno zrovna jako nejprestižnější část života. Stárnutí je však proces, který je naprosto přirozený a vlastně nás provází již od narození. V dětství a mládí jsme my lidé obvykle zvídaví a aktivní, až z toho jde ostatním někdy hlava kolem. Pak přichází tzv. produktivní věk, období plné pracovních i rodinných výzev, jež s sebou také nesou mnoho věcí k naučení. A když se počet svíček na narozeninovém dortu přehoupne k číslu, které je vnímáno jako čas stáří, mohl by si leckdo myslet, že čas učení skončil. Někdy slýchávám věty jako „vždyť už nemá smysl se něco nového učit, na tu chvíli…“ Je to ale opravdu tak? Celý příspěvek

Bludiště – zábava nebo něco víc?

Během září se na pultech knihkupectví objevila trojdílná série knih doslova našlapaných bludišti. Možná, že si teď říkáte: „A co jako? Bludiště jsou zábavou tak leda pro děti…“ Ano, je pravda, že většina z nás dospělých, si pamatuje, že se blouděním na papíře zabývala naposledy někdy v dětství. Nebo možná ještě, když luštily naše děti, nakoukli jsme jim přes rameno. Vězte ale, že za směsí čar a uliček se skrývá mnoho přínosů pro všechny generace. Jakožto trenérka paměti proto i já zařazuji mezi cvičení na mých lekcích právě procházení bludišť. Pojďme se tedy podívat podrobněji, k čemu všemu je takový labyrint dobrý.

Celý příspěvek

Poruchy paměti a zdravotní pojišťovny

Zdravotní pojišťovny v České republice zatím bohužel problematice poruch paměti nevěnují takovou pozornost jako např. cukrovce nebo onkologickým onemocněním. I přesto se ale pomalu objevují první vlaštovky. Na následujících řádcích jsem pro vás připravila přehled příspěvků, které v tomto směru můžete čerpat.

Celý příspěvek

Drobnosti s velkým přínosem

S příchodem nového roku si nejeden z nás dává nejrůznější předsevzetí. Přestanu kouřit! Začnu cvičit a zhubnu! Naučím se anglicky! Hned zítra! Určitě… Také to znáte? Nakoupíme permanentky i vybavení a pak se nám jednou nechce, příště máme neoddiskutovatelný důvod a potřetí se také něco najde. Pak už je to s naší motivací čím dál horší, až necháme předsevzetí zase na příští rok.

Celý příspěvek